Skip to content Skip to footer
Hele dag

Anton de Kom

Openluchtmuseum Arnhem Hoeferlaan 4, Arnhem

De in Suriname geboren Anton de Kom (1898 – 1945) was een antikoloniaal denker, schrijver, dichter, mensenrechtenactivist en verzetsstrijder. Zijn bekendste werk is het boek ‘Wij slaven van Suriname’ uit 1934; een aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. De Kom was de eerste schrijver die de geschiedenis van Suriname vanuit niet-westers perspectief aan de orde stelde. Hij streed voor een menswaardig bestaan, niet alleen voor zijn onderdrukte landgenoten, maar voor iedereen die lijdt onder uitbuiting en onderdrukking. In zijn werk kaart De Kom het onrecht aan dat het koloniale systeem veroorzaakt, vooral op persoonlijk niveau. In 2020 kreeg Anton de Kom een eigen venster in de Canon van Nederland. In deze co-creatie met de Surinaamse kunstenaar Ken Doorson presenteert het Openluchtmuseum Anton de Kom en zijn gedachtegoed aan een breed publiek. Aan de hand van thema’s; de verbinder, de leraar, de aanklager, de strijder, de wegbereider en een speciaal voor de tentoonstelling gemaakt kunstwerk ‘Papa de Kom’. Daarmee laat het museum zien dat de strijd van De Kom nog altijd actueel is.

Bestemming Havenstad

Maritiem Museum Leuvehaven 1, Rotterdam

Ontdek het verleden, heden en de toekomst van Rotterdam in de nieuwe tentoonstelling ‘Bestemming Havenstad’. Stap in een virtuele metro en reis van dam tot wereldhaven. Je komt erachter, hoe de Rotterdamse haven uitgroeide tot de grootste van Europa. Je komt erachter, hoe de Rotterdamse haven uitgroeide tot de grootste van Europa. Onderwerpen als de koloniale geschiedenis van Rotterdam, hoe migratie een rol speelde in de stad van toen en nu en over de superdiverse stad die daardoor ontstond.

Van wie is het (platte)land?

Rijksmuseum Twenthe Lasondersingel 129-131, Enschede

Van 9 september 2023 t/m 28 januari 2024 organiseert Rijksmuseum Twenthe een grote publieks- en tentoonstellingsmanifestatie rondom de vraag ‘van wie is het (platte)land?’. De manifestatie bestaat uit drie verschillende tentoonstellingen en een uitgebreid activiteiten-programma. Daarnaast heeft het museum vier hedendaagse kunstenaars uitgenodigd om artistiek onderzoek te doen rondom onderwerpen die spelen in het landelijk gebied van Twente.

Musea Bekennen Kleur wordt mede mogelijk gemaakt door

Partners

Musea Bekennen Kleur © 2023.

ALL RIGHTS RESERVED.