Skip to content Skip to footer

Laatste afgelopen Evenementen

Oog in oog. De mensen achter mummieportretten

Allard Pierson Oude Turfmarkt 127, Amsterdam

Mummieportretten zijn meestal op hout geschilderde portretten die werden gemaakt tijdens de Romeinse periode in Egypte. Na het behandelen en inwikkelen van het lichaam van de overledene, werd het portret op het gezichtsgedeelte van de gemummificeerde persoon bevestigd. Voor Oog in Oog brengt het Allard Pierson 38 exemplaren van over de hele wereld bij elkaar. Ze brengen ons oog in oog met evenzoveel individuen die zich bijna 2000 jaar geleden lieten vereeuwigen

Roofkunst

Mauritshuis Plein 29, Den Haag

Stel, je bent de directeur van een museum waarin kunst hangt die ooit gestolen is. Hoe ga je daarmee om? Moet je het teruggeven? Laat je het hangen? En als je het laat hangen, ben je dan als museum medeplichtig aan roof?

De tentoonstelling Roofkunst - 10 verhalen maakt je deelgenoot van de worsteling die musea met gestolen kunst hebben. Waar komen de geroofde objecten vandaan? Waarom werden ze gestolen? Met een vr-bril op bevind je je ineens in een geheime kunstopslag. In een tunnel, een kilometer onder de grond, sta je plotseling oog in oog met een gestolen Rembrandt. Hoe is die daar terecht gekomen?

Sporen van het slavernijverleden

Nederlands Foto Museum Wilhelminakdade 332, Rotterdam

Tijdens het herdenkingsjaar 2023 besteedt het Nederlands Fotomuseum extra aandacht aan het slavernijverleden om het bewustzijn te vergroten. De themaroute 'Zichtbare sporen van het slavernijverleden' neemt je mee door de Eregalerij van de Nederlandse fotografie aan de hand van reflectieve vragen. Bij verschillende iconische foto’s sta je stil hoe het slavernijverleden, en het bijbehorende koloniale verleden, de maatschappij heeft gevormd en doorleeft in het heden.

Musea Bekennen Kleur wordt mede mogelijk gemaakt door

Partners

Musea Bekennen Kleur © 2024.

ALL RIGHTS RESERVED.