Skip to content Skip to footer
Laden Evenementen

Aanstaande Evenementen

Evenementen Search and Views Navigation

Evenement Views Navigation

mei 2020

Victor Sonna -1525

mei 23, 2020 - mei 23, 2021
Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10
Eindhoven, 5611 NH Nederland

Enkele jaren geleden kocht Sonna in New Orleans de ketenen van een tot slaaf gemaakte met daarop het nummer 152 gegraveerd. Het inspireerde hem tot het maken van 152 nieuwe werken die reflecteren op het slavernijverleden van Nederland, Afrika en Suriname. Er wordt een spectaculair steigersysteem gebouwd tussen de verdiepingen van de toren om de werken van dichtbij te kunnen bekijken. De titel van de tentoonstelling verwijst naar het jaartal 1525, het jaar dat de trans-Atlantische slavenhandel aanving.’ Bron: www.vanabbemuseum.nl

Meer weten »

juni 2020

Heden van het Slavernijverleden

juni 11, 2020 - juni 11, 2022
Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2
Amsterdam, 1092 CK Nederland

Met Heden van het Slavernijverleden maakt de bezoeker kennis met de actuele erfenissen van slavernij en kolonialisme in Nederland. Slavernij en de verhalen van de tot slaaf gemaakten maken deel uit van een gezamenlijk, door zwart en wit gedeeld verleden.

Een verleden dat tot de dag van vandaag de Nederlandse maatschappij mede vormgeeft en beïnvloedt. De tentoonstelling stelt de tot slaaf gemaakten en hun nakomelingen centraal. Om een soms moeilijke maar productieve discussie op gang te brengen, zoeken wij persoonlijke verhalen uit heden en verleden op, die het slavernijverleden en zijn hedendaagse erfenissen dichterbij brengen. www.tropenmuseum.nl

Meer weten »

september 2020

SAY IT LOUD

september 27, 2020 - april 18, 2021
Bonnefanten, Avenue Ceramique 250
Maastricht, 6221 KX

SAY IT LOUD is een internationale groepstentoonstelling met hedendaagse kunstenaars die zich in hun werk verhouden tot onderwerpen die samenhangen met diversiteit, het koloniale verleden, de beeldvorming of de interpretatie hiervan.

Deelnemende kunstenaars:
Kent Chan, Brian Elstak, Quinsy Gario, Ni Haifeng, Raquel van Haver, Hans van Houwelingen, Alle Jong, Kahlil Joseph, Patricia Kaersenhout, Kerry James Marshall, Tuan Andrew Nguyen, Otobong Nkanga, Alison Saar, Betye Saar, Juul Sadee, Henry Taylor, Kim Zwarts.

De kunstenaars in deze tentoonstelling hebben uiteenlopende praktijken. Ze werken in verschillende media, van schilderkunst tot performance en van sculptuur tot videokunst. Allen hebben zij hun eigen speerpunten: hun werk raakt aan beeldvorming, migratie, diaspora, slavernij, vrouwenemancipatie, structurele economische en sociale uitbuiting, religie en oorlog. Wat hen verenigt is hun gezamenlijke wens de (kunst)historische canon te verbreden en diversifiëren.

De kunstenaars kijken, veelal vanuit persoonlijke blik, terug op hoe de koloniale geschiedenis hen en de wereld om hen heen gevormd heeft. Hun persoonlijke ervaringen verbinden ze aan grotere gebeurtenissen en processen, zoals slavernij, institutioneel racisme en seksisme, en beeldvorming. Ze onderzoeken hoe identiteit wordt gevormd en verbreden de canon met een rijke beeldtaal en scala aan (onderbelichte) verhalen.

www.bonnefanten.nl

Meer weten »

oktober 2020

Living, Forgiving, Remembering

oktober 4, 2020 - januari 17, 2021
Museum Arnhem, Utrechtseweg 87
Arnhem, 6812 AA Nederland

Van 4 oktober 2020 t/m 17 januari 2021 toont Museum Arnhem in de tijdelijke presentatieruimte De Kerk de tentoonstelling ‘Living, Forgiving, Remembering’. Deze expositie brengt werk bij elkaar van zeventien internationale kunstenaars van verschillende continenten, rondom verzoening, vergeving, tolerantie, herinneren en migratie. Het overbruggen van tegenstellingen op maatschappelijke, politieke, religieus en cultureel vlak komen op diverse wijze tot uiting. Gedurende de tentoonstellingsperiode is er ook een performance programma rondom dezelfde thema’s. In samenwerking met culturele partners in Arnhem is rondom’ Living, Forgiving, Remembering’ een uitgebreid evenementenprogramma ontwikkeld dat zal plaatsvinden in én buiten De Kerk. De tentoonstelling sluit aan bij de landelijke herdenking van ‘75 Jaar Vrijheid’.

Daders en slachtoffers

Vergeving lijkt actueler dan ooit nu de Black Lives Matter demonstraties over de wereld razen, vragend om aandacht voor ongelijkheid, voor racisme en nodeloos geweld en dat ook nog eens in een tijd dat de wereld lam ligt door een pandemie.

Maar al eerder werden we opgeschrikt door onder andere terrorisme, genocides en vluchtelingenstromen waarbij onschuldigen en kwetsbare groepen altijd de dupe lijken te zijn. Hoe verwerken we deze aanvallen van haat? Helpt het om ons te verdiepen in de ‘daders’ van geweld? Kan verzoening of vergeving daarin een rol spelen?

Kunstenaars van verschillende continenten overbruggen tegenstellingen

De tentoonstelling brengt werk bij elkaar van kunstenaars van over heel de wereld. Zo onderzocht de uit Kroatië afkomstige fotografe Lana Mesić (1987) in 2014 wat de inwoners van Rwanda hebben moeten doen na de genocide om hun leven zo ‘normaal’ mogelijk weer ‘op te pakken’. Zij zocht contact met ‘daders’ en ‘slachtoffers’ en vroeg hen het moment uit te beelden waarop het slachtoffer de dader had vergeven (een voorwaarde voor de vrijlating van daders). De fotoserie ‘Anatomy of Forgiveness’ [Anatomie van vergeving] wordt in Arnhem/NL voor het eerst in zijn totaal getoond. Daarnaast presenteert Mesić werk dat deel uitmaakt van haar ‘Yugoslavia Project’ (2020), waarin zij ons herinnert aan het feit dat 25 jaar geleden de oorlog in Joegoslavië (1991-1995) werd beëindigd. Net als in ‘Anatomy of Forgiveness’ gebruikt Mesić persoonlijke ervaringen om grote historische verhalen te duiden.

Deelnemende kunstenaars: Firas Abu Sirriyeh (1988,IL), Lungiswa Gqunta (1990,ZA), Voluspa Jarpa (1971,CL), Lana Mesić (1987,HR), Hiwa K.(1975,IQ), Guy Königstein (1982,IL), Dinh Q Lê (1968, VN/US) , Grace Ndiritu (1982,KE/UK), Saad Qureshi (1986,UK), Karen Sargsyan (1973,AM/NL), Buhlebezwe Siwani (1987,ZA), Akram Zaatari (1966,LB).

 www.museumarnhem.nl

Meer weten »

november 2020

Refresh Amsterdam

november 1, 2020 - maart 1, 2021
Amsterdam Museum, Kalverstraat 92
Amsterdam, 1012PH Nederland

In de tentoonstelling Refresh Amsterdam (werktitel) door conservator Imara Limon is werk te zien van circa twintig toonaangevende kunstenaars die het heden en verleden van de stad Amsterdam opnieuw kritisch belichten vanuit perspectieven die niet verzameld zijn in de collectie of die (nog) geen onderdeel uitmaken van het collectieve geheugen. De nadruk ligt op internationale en grootstedelijke thema’s als migratie, koloniale erfenissen en andere maatschappelijke onderwerpen, altijd met een heldere link met Amsterdam. Refresh Amsterdam is onderdeel van het onderzoeksproject New Narratives.’ www.amsterdammuseum.nl

Meer weten »

februari 2021

Representation Critique

februari 1, 2021
Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62
Haarlem, 2011 ES Nederland

De tentoonstelling REPRESENTATION CRITIQUE brengt kunstwerken samen die de representatie van identiteit tot onderwerp hebben. Het concrete uitgangspunt voor dit deel van het project vormt het werk Shifting the Gaze (2017) van kunstenaar Titus Kaphar dat een groepsportret van Frans Hals, waarop een zwarte jonge te zien is, als onderdeel van een TED Talk herinterpreteert. Kaphar maakte het werk als onderdeel van dit commerciële formaat dat hem een podium bood voor zijn werk. De directeur van het Brooklyn Museum die de TED Talk live bijwoonde kocht het werk meteen voor haar museum. Een belangrijk aspect van REPRESENTATION CRITIQUE  is om niet alleen te kijken wie er ondervertegenwoordigd is in het Frans Hals Museum en zijn collectie, maar juist om ook te onderzoeken wie er wel vertegenwoordigd is en zo de machtsverhoudingen daarvan inzichtelijk te maken.

Deelnemende / beoogde kunstenaars: Ima-Abasi Okon (1981, Engeland, woont in Londen en Amsterdam) // Christian Falsnaes (1980, Denemarken, woont in Berlijn) // Florence Jung (1986, Frankrijk, woont in Amsterdam) // Titus Kaphar (1976, VS, woont in New Haven, CT) // Seung-Min Lee (1981, Zuid- Korea, woont in New York) // Hardeep Pandhal (1985, Engelands, woont Glasgow ) // Alex Wissel (1983, Duitsland, woont in Düsseldorf). Bron: www.franshalsmuseum.nl

Meer weten »

Slavernij

februari 12, 2021 - mei 9, 2021
Rijksmuseum, Museumstraat 1
Amsterdam, 1071 XX Nederland

‘Tijdens de koloniale slavernij zijn miljoenen mensen gereduceerd tot het bezit van een ander. Van slechts een deel van alle betrokkenen zijn hun levensverhalen te achterhalen. Het Rijksmuseum stelt op de tentoonstelling Slavernij tien historische personen centraal, bekende en minder bekende. Met deze persoonlijke blik wil het museum de slavernij van gezichten voorzien en de universele, tijdloze relevantie van deze geschiedenis invoelbaar maken. De tentoonstelling zal geen compleet overzicht geven van de Nederlandse slavernijgeschiedenis, maar zal door de biografische opzet de bezoeker aan het denken zetten over vragen als: hoe gingen mensen in slavernij met hun situatie om? Welke tegenstemmen waren er? Wat wisten mensen in Nederland over slavernij? De tentoonstelling belicht de driehoek tussen Europa, Afrika en de Amerika’s, het gebied rondom de Indische Oceaan, zuidelijk Afrika, en mensen die in slavernij naar Nederland zijn gehaald. Het Rijksmuseum heeft een team van gespecialiseerde conservatoren bestaande uit Eveline Sint Nicolaas, Valika Smeulders, Maria Holtrop en Stephanie Archangel. Samen hebben zij een breed wetenschappelijk netwerk. Het team wordt bijgestaan door een Denktank die vier keer bijeenkomt en een internationale Raad van Advies.’ Bron: www.rijksmuseum.nl

Meer weten »

VOICES OF FASHION

februari 15, 2021 - mei 20, 2021
Centraal Museum, Agnietenstraat 1
Utrecht, 3512 XA Nederland

Het Centraal Museum organiseert een grote tentoonstelling VOICES OF FASHION, de invloed van zwarte culturen op mode. Na een eeuwenlange dominante West-Europese blik, onderzoeken we als eerste kunstmuseum in Nederland de invloed van de Afrikaanse diaspora op mode. Dit doen we vanuit een meerstemmig perspectief, vanuit de actualiteit en in de context van het verleden. De gevolgen van het koloniale verleden werken door tot op de dag van vandaag. Black beauty wordt mondjesmaat gevierd, black fashion vrijelijk geplagieerd en black ontwerpers lang niet altijd serieus genomen. En dat terwijl de mode enorm schatplichtig is aan de zwarte cultuur. Iets dat maar al te vaak wordt vergeten.

AFRIKANISME. Het museum heeft Janice Deul al in een vroeg stadium bij de ontwikkeling van het project betrokken in de rol van co-curator. De meerstemmigheid krijgt verder vorm via kleine en grote persoonlijke verhalen van onder meer grootheden zoals Dapper Dan en Bethann Hardison. Onmisbaar is eveneens de visuele stem van tentoonstellingsvormgever Afaina de Jong. www.centraalmuseum.nl

Meer weten »
+ Exporteer Evenementen