Skip to content Skip to footer
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Menyala – De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe

april 1 - oktober 1

De tentoonstelling Menyala – in co-creatie met zeven jonge Molukkers met roots in Drenthe – laat nét een ander licht schijnen op de Molukse geschiedenis dan hoe we die doorgaans kennen. Na de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië komen grote groepen Molukkers naar Nederland. Van de bijna 13.000 Molukkers die in 1951 aankomen, belanden er zo’n 3.000 in Drenthe. De meesten jong en vol toekomstdromen.
 
De tentoonstelling Menyala – Maleis voor ‘schitteren’ – vertelt aan de hand van honderd voorwerpen, video’s, foto’s en spoken word over de pijn en het verdriet, maar ook over de ambities en idealen. Het belicht het gevoelige verleden met de rauwe randen, maar juist ook de passie en veerkracht van de Molukse gemeenschap. De geschiedenis van de Molukkers in Nederland is onlosmakelijk verbonden met Drenthe. Een op de vijf Molukkers kwam in een van de zeven Drentse woonoorden terecht. Aanvankelijk werd gedacht dat het verblijf slechts enkele maanden zou duren, maar al snel bleek dit langer te zijn. Ideeën over de toekomst van de Molukkers liepen soms ver uiteen bij de Molukkers zelf en bij de Nederlandse overheid, die zich tamelijk gevoelloos opstelde. Later in de tijd werd de tijdelijke huisvesting omgezet in permanente woonruimte in zogenaamde Molukse wijken, in Drenthe in Assen, Bovensmilde en Hoogeveen. Onvrede over de behandeling door de Nederlandse regering en de uitzichtloosheid over hun toekomst leidde bij Molukse jongeren in de jaren ’70 tot enkele gewelddadige acties in Drenthe.
Verschillende perspectieven

Bij het maken van de tentoonstelling werkte het museum samen met zeven jongeren. Zij doken in de Molukse geschiedenis vanuit verschillende perspectieven en gingen op zoek naar bijzondere voorwerpen en verhalen. In de tentoonstelling vertellen ze in videoportretten over de rol van de Molukse geschiedenis in hun eigen leven, wat menyala voor hen betekent en hoe ze naar de toekomst kijken. Te zien van 1 april 2023 tot en met 1 oktober 2023. Meer informatie lees je via de website van het Drents Museum

Gegevens

Begin:
april 1
Einde:
oktober 1
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
Site:
https://drentsmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/menyala

Locatie

Drents Museum
Brink 1
Assen, 9400 AC
Musea Bekennen Kleur wordt mede mogelijk gemaakt door

Partners

Musea Bekennen Kleur © 2023.

ALL RIGHTS RESERVED.