Skip to content Skip to footer
Op 20 september 2021 zag stichting Musea Bekennen Kleur het levenslicht. De oprichting van een stichting was voor het netwerk van Musea Bekennen Kleur een logische volgende stap naar verduurzaming.  De Raad van Toezicht van Musea Bekennen Kleur bestaat uit de volgende personen.

Directeur - Aspha Bijnaar

Dr. Aspha Bijnaar is directeur van stichting Musea Bekennen Kleur en onafhankelijk onderzoeker, schrijfster en conceptontwikkelaar. Aspha studeerde Sociologie en in 2002 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam.

Ze heeft als onderzoeker gewerkt aan diverse wetenschappelijke publicaties, tentoonstellingen en lespakketten op het gebied van (erfgoed van) slavernij, de erfenis van slavernij en WO2. Ook publiceerde ze een Nederlands eerste stripboek over een waargebeurd verhaal in slavernij, Jacquelina. Slavin van Plantage Driesveld (KIT Publishers 2010).

Als directeur van stichting Musea Bekennen Kleur, het landelijke samenwerkingsproject voor musea en erfgoedinstellingen, brengt Bijnaar tientallen instellingen samen om in actie te komen voor verduurzaming van diversiteit en inclusie in de Nederlandse erfgoedsector. In 2020 werd Bijnaar met Musea Bekennen Kleur 2e bij de &Award Organisatieprijs, georganiseerd door Code Diversiteit en Inclusie.

contact: a.bijnaar@museabekennenkleur.nl

Voorzitter - Peggy Brandon

Peggy Brandon studeerde Japanse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Leiden met specialisaties in antropologie, communicatie en media en bedrijfsmanagement en een bijvak kunstgeschiedenis in Italië. Na een loopbaan in pr, reclame en sponsoring was ze betrokken bij de realisatie van het nieuwe Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden. Daarna bouwde Peggy in opdracht van de Japanse en Nederlandse overheid het SieboldHuis, een nieuw Japans museum.

In Amsterdam was Peggy duo raadslid van de stadsdeelraad van Oud-West. Daaropvolgend werd Peggy directeur van Mocca, een innovatief kenniscentrum voor cultuuronderwijs in Amsterdam. Mocca begeleidt en adviseert scholen en culturele instellingen en overheden in het formuleren van cultuur-educatie beleid en stimuleert scholen om inclusief cultuuronderwijs op te nemen als vast onderdeel van hun curriculum. Peggy Brandon is bovendien actief in verschillende besturen en raden in het culturele veld. Ook heeft ze een geïllustreerd inclusief kinderboek over cultuur in Amsterdam geschreven.

Secretaris - Hester Huitema

Hester Huitema is projectleider en conceptontwikkelaar van tentoonstellingen. Naast haar functie als Hoofd Tentoonstellingen maakt ze binnen Museum het Rembrandthuis deel uit van het team diversiteit & inclusie. In de periode 2018-2020 was ze verantwoordelijk voor de realisatie van de tentoonstelling ‘HIER. Zwart in Rembrandts tijd’, een meerstemmige co-creatie over de natuurgetrouwe weergaven van zwarte mensen in de kunst van Rembrandts tijd.

Hester heeft een studieachtergrond in organisatiewetenschappen en verandermanagement waardoor ze als antropoloog/socioloog naar organisatieculturen kijkt. Ze gelooft dat inclusie niet zonder zelfreflectie en analyse van de bedrijfscultuur kan, omdat verandering dan niet alleen plaatsvindt aan de oppervlakte maar reikt tot in de haarvaten. Binnen dit ontwikkelproces dat uit meerdere sporen bestaat, ziet ze het platform Musea Bekennen Kleur als dé plek voor reflectie en verbinding met vakgenoten.

Raadslid - Ebissé Wakjira-Rouw

Ebissé Wakjira (Ethiopië) werkt als projectleider publicaties bij Framer Framed. Ze werkt ook als redacteur voor De Nederlandse Boekengids en is mede-oprichter van Dipsaus Podcast en uitgever van Dipsaus-boeken in samenwerking met Uitgeverij Pluim. Daarvoor werkte ze bij de Raad voor Cultuur (wettelijk adviesorgaan van de regering op het gebied van kunst, cultuur en media). Ook werkte ze als redacteur non-fictie bij Amsterdam University Press.

Haar interesses liggen op het snijvlak van beleid, kunst, community building en interculturele uitwisseling. Zij is bestuurslid van Podcastnetwerk, Prijs voor de Boek van het Jaar en het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis.

 

 

Zakelijke gegevens

Stichting Musea Bekennen Kleur
Oprichtingsdatum 20 september 2021 
KvK nummer 83958649
Bankrekening NL 82 INGB 0000175860 
BTW-nr 863048894 ( geen BTW-plicht )

 

Musea Bekennen Kleur wordt mede mogelijk gemaakt door

Partners

Musea Bekennen Kleur © 2024.

ALL RIGHTS RESERVED.