Skip to content Skip to footer
Musea komen samen in actie voor diversiteit en inclusie
musea bekennen kleur
Musea komen samen in actie voor diversiteit en inclusie
musea bekennen kleur

De Beeldbrekers werken zowel binnen als buiten de muren van het Van Gogh Museum mee aan de inclusiviteit van het museum. Voor de expositie Grillige Groei mochten ze bij zichzelf te raden gaan. In welke elementen van het leven van Vincent kunnen zij zich herkennen?

Jip en Jermaine wilden dat wel eens zien, en pakten gelijk de expositie ‘Ongekend’ mee. ‘Ongekend’ is een tentoonstelling met nieuw aangekochte werken van de afgelopen tien jaar. Gecureerd door tien Amsterdammers en aangevuld met hun persoonlijke verhalen!

Het Frans Hals Museum locatie Hal staat in het teken van vrouwen. Met de tentoonstelling ‘Who is she? Portretten vertellen’ stellen ze het gebrek aan vrouwen in de kunst aan de kaak. Zo geeft kunstenaar Patricia Kaersenhout met haar werk ‘Guess Who’s Coming to Dinner Too?’ – het middelpunt van de tentoonstelling – vrouwen van kleur wiens levens en daden in de geschiedenisboeken onderbelicht bleven een plek aan tafel.

Verschillende Nederlandse erfgoedinstellingen spreken zich collectief uit en staan op tegen institutioneel racisme en alle andere vormen van discriminatie. Ze hebben zich verenigd en samen ‘De Verbintenis’ geschreven.

Op 1 juli vieren we tijdens Keti Koti het breken van de ketenen, oftewel de afschaffing van de slavernij. Dat is dus een goed moment om even écht bij deze Nederlandse geschiedenis stil te staan. Daarom bezoeken Smita, Jennifer en Jip de slavernij tentoonstelling in het Rijksmuseum.

In de tentoonstelling staan 10 personages centraal, die allemaal een rol hebben gespeeld binnen het systeem van slavernij. Het drietal zoekt allen een personage uit dat diepe indruk op hen maakt.

Amsterdam beweegt, ontwikkelt, verandert en refresht. Het Amsterdam Museum weet dat maar al te goed. Daarom laten 25 kunstenaars en collectieven in het tweejaarlijks terugkerend concept Refresh Amsterdam hun licht schijnen op de hoofdstad. Jennifer bezoekt de tentoonstelling en kort samengevat: haar mond valt open. Ze komt bijna ogen en oren tekort om alle fantastische indrukken op zich in te laten werken. ‘Smaakt naar meer’, aldus Jennifer!

In de tentoonstelling Voices of Fashion in het Centraal Museum word je meegenomen in een te weinig verteld modeverhaal van zwarte ontwerpers, modellen en designers in al hun glorie van de laatste decennia tot nu. Vloggers Smita en Jennifer nemen in deze vlog een kijkje tussen de bekende logo-looks van designer Dapper Dan die in de jaren ’80 al werden gedragen door rappers als LL Cool J en Salt n Pepa; de kunstzinnige ontwerpen van fashion designer Marga Weimans; cultuur bepalende items van fashion merk Off-White. Maar ook culturele toe-eigening, hiphop en couture komen aan bod in deze spannende tentoonstelling.

Dit is de trailer Musea Bekennen Kleur; een samenvatting met fragmenten van de zomer 2020 toen we samen waren voor de eerste reeks reflectiesessies tijdens een feestelijke Keti Koti dialoogtafel in het Centraal Museum. In de reflectiesessies doen we samen aan kritisch zelfonderzoek, delen we kennis en ontstaat er meer bewustwording over onderwerpen zoals inclusie en diversiteit.

Jip en Jennifer staan voor Museum Arnhem. Je herkent het misschien niet gelijk.. want dit gebouw staat volledig in de stijgers en ze krijgen een preview! Dat betekent niet dat er op dit moment niks te zien is in Arnhem.. bouwhelmpjes af en door. Op locatie ‘De Kerk’ bezoekt het duo de expositie ‘living, forgiving, remembering’.

Smita & Jip staan te schreeuwen op de stoep van het Bonnefanten Museum. Daar staan ze voor de nieuwe tentoonstelling ‘SAY IT LOUD’. En ja, dat laten ze zich geen twee keer zeggen. In het kader van Musea Bekennen Kleur duikt het tweetal met ieder haar eigen vlogcamera de groepstentoonstelling in. In de expo bekijken ze met hun eigen lens (letterlijk en figuurlijk) het werk van hedendaagse kunstenaars die zich door middel van hun werk verhouden tot onderwerpen zoals ons koloniale verleden, diversiteit & inclusie. Je begrijpt wel, dat brengt een interessant dialoog teweeg.

1525 VICTOR SONNA

Victor Sonna is een Eindhovense kunstenaar. In zijn gigantisch – wel 25 meter hoge – kunstwerk 1525, dat hij heeft gebouwd in het Van Abbemuseum, behandelt hij het thema slavernij. In deze vlog gaan Smita & Jennifer in gesprek met de kunstenaar én de curator Steven ten Thije. Maar we gaan natuurlijk ook in de benen om dit kunstwerk zelf te beklimmen.

In deze nieuwe vlogreeks gaan vloggers Jip, Smita & Jennifer in gesprek met de musea én met elkaar. Vandaag bekijken ze de tentoonstelling ‘HIER. Zwart in Rembrandts tijd’ in Museum Het Rembrandthuis, de die verbeelding van zwarte mensen (in de tijd dat Rembrandt leefde) presenteert. Herkenning voor Smita & Jennifer en een eye opener voor Jip!