Skip to content Skip to footer

Wat weet jij van het slavernijverleden van jouw stad of regio? Bijna overal vind je de sporen terug, als je maar goed genoeg én op de juiste plekken kijkt. Zo ook in Alkmaar, waar vloggers Ahmed en Bruno vandaag de eerste Nederlandse expositie bezoeken die over één specifieke plantage gaat: Plantage Alkmaar, in Suriname.

Ze spreken met conservatoren Mark Ponte en Christi Klinkert over het maken van deze tentoonstelling en spoiler alert dat was niet makkelijk. Er is weinig informatie te vinden in de archieven en als dat er al is, is het vaak geschreven vanuit het perspectief van de koloniale heersers. Hoe ga je dan te werk als conservator? Hoe belicht je de geschiedenis vanuit verschillende perspectieven? Je ziet het in de vlog!

Wist je dat Haribo snoepjes en rietsuiker onderdeel zijn van onze koloniale erfenis? Producten die we nu als doodnormaal zien, vinden hun wortels in ons koloniale verleden.

Het kolonialisme heeft onze fysieke, mentale en persoonlijke wereld gevormd en werkt nog steeds door in ons hedendaagse leven. Hoe dat precies zit ontdek je in de tentoonstelling ‘Onze koloniale erfenis’ in het Tropenmuseum. Vloggers Smita en Jip bezoeken in de vlog deze tentoonstelling

In deze vlog die onderdeel is van het kinderconvenant zijn de ervaringen, bevindingen en adviezen vastgelegd van leerlingen die de lessenreeks van Musea Bekennen Kleur hebben gevolgd. Op deze manier worden leerlingen, beleidsmakers uit de museale sector én kijkers van deze vlog beter in ‘De Kunst van het Doorgeven. Deze vlog is een onderdeel van het Audiovisueel Kinderconvenant de Kunst van het Doorgeven. Dit convenant bestaat uit een bijzondere driedelige podcast-serie ,een vlog en een uitgeschreven convenant.

We betalen in Nederland belasting om gemeenschappelijke voorzieningen als scholen, wegen, politie, ziekenhuizen te kunnen betalen. Maar wat als dit systeem gebruikt wordt om een gekoloniseerd gebied uit te buiten om met deze opbrengsten alleen het moederland te verrijken?

Vloggers Jennifer en Bruno duiken dieper in het koloniaal belasting verleden van Nederland in het Belasting & Douane Museum in Rotterdam! Want waar veel mensen maar weinig over weten is de onderdrukking, uitbuiting en slavernij die hiermee gepaard gingen. Tijd om hier verandering in te brengen!

Een dagje Curaçao, maar dan in Den Haag! Klinkt goed toch?! Het Nationaal Archief dompelt je in de tentoonstelling Kòrsou – Curaçao helemaal onder in de geschiedenis van dit prachtige eiland. Maar, de meeste geschiedenisbronnen laten vooral het perspectief zien van de koloniale machthebbers van vroeger en niet die van de bewoners, wat doe je dan om het verhaal compleet te maken?

Smita en Jennifer spreken met gastconservator Dyonna Benett over deze uitdaging. Over hoe ze dit hebben opgelost en hoe ze de verhalen laten vertellen door de Curaçaoënaars zelf. Over de bewoners waar niet over werd geschreven. Hoe plaats je archiefmateriaal in het juiste perspectief? Stemmen van toen, mensen van nu! Niet over elkaar, maar met elkaar.

Hoe vertel je het verhaal van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd waarin verschillende groepen verschillende belangen hadden en nog steeds hebben? Voor die vraag stond het Rijksmuseum met hun laatste expositie ‘Revolusi!’. Jennifer bezoekt de expo over deze strijd. Persoonlijke verhalen vormen de rode draad door de tentoonstellingen. Jennifer spreekt o.a. met Iris van Santen, projectleider van de tentoonstelling. Haar opa Hans is een van de mensen die zijn verhaal vertelt aan de hand van brieven die hij schreef tijdens zijn tijd in Indonesië als oorlogsvrijwilliger.

Ook spreekt Jennifer de conservator Harm Stevens over hoe de expositie tot stand is gekomen en welke keuzes er gemaakt zijn. Van tevoren is er wat controverse geweest, onder anderen over het gebruik van bepaalde termen in de expositie, hoe kijkt hij daar achteraf op terug en hoe hebben zij dat opgelost? Jennifer spreekt daarna met Lara Nuberg, historicus en schrijfster van het boek ‘In haar voetsporen’ over de discussies rondom de expo.

Icons, meer dan 100 portretten van de National Portrait Gallery van Londen waren te zien in het Fries Museum in Leeuwarden! In de tentoonstelling werd ook een nieuw werk gepresenteerd van kunstenaar Natasja Kensmil, gemaakt in opdracht van het Fries Museum.

Natasja Kensmil schilderde een zesluik waarin ze reflecteert op hoe een historische machtsverhouding doorwerkt in het heden.

Vlogger Jip spreekt in deze vlog met Femke Haijtema, directeur tentoonstellingen en publiekszaken. Over hoe Natasja Kensmil te werk ging, maar ook hoe uiteindelijk de vrouw van één van de graven op een groepsportret, Albertine Agnes, een hoofdrol krijgt in Kensmil’s werk!

De meest kleurrijke vogel prints, een opgezette flamingo en het vogelboek der boeken ‘Birds of America’ van onderzoeker en kunstenaar John James Audubon. De kleuren knallen door je pupillen in de tentoonstelling Vogelpracht in het Teylers Museum in Haarlem! Maar dat waanzinnige boek, heeft Audubon dat nu helemaal alleen gemaakt? Enkel zijn naam staat immers op de kaft…

Het verleden van Audubon blijkt alles behalve smetteloos. Niet alleen maakte hij zijn boek niet in zijn eentje, hij gebruikte de arbeid van tot slaaf gemaakten. Hoe geeft het Teylers Museum dit deel van het verhaal een plaats in de expositie? Smita en Jennifer spreken met conservator Trienke van der Spek! Extra goed nieuws: de tentoonstelling is verlengd tot en met 29 mei!

De Beeldbrekers werken zowel binnen als buiten de muren van het Van Gogh Museum mee aan de inclusiviteit van het museum. Voor de expositie Grillige Groei mochten ze bij zichzelf te raden gaan. In welke elementen van het leven van Vincent kunnen zij zich herkennen?

Jip en Jermaine wilden dat wel eens zien, en pakten gelijk de expositie ‘Ongekend’ mee. ‘Ongekend’ is een tentoonstelling met nieuw aangekochte werken van de afgelopen tien jaar. Gecureerd door tien Amsterdammers en aangevuld met hun persoonlijke verhalen!

Het Frans Hals Museum locatie Hal staat in het teken van vrouwen. Met de tentoonstelling ‘Who is she? Portretten vertellen’ stellen ze het gebrek aan vrouwen in de kunst aan de kaak. Zo geeft kunstenaar Patricia Kaersenhout met haar werk ‘Guess Who’s Coming to Dinner Too?’ – het middelpunt van de tentoonstelling – vrouwen van kleur wiens levens en daden in de geschiedenisboeken onderbelicht bleven een plek aan tafel.

Verschillende Nederlandse erfgoedinstellingen spreken zich collectief uit en staan op tegen institutioneel racisme en alle andere vormen van discriminatie. Ze hebben zich verenigd en samen ‘De Verbintenis’ geschreven.

Op 1 juli vieren we tijdens Keti Koti het breken van de ketenen, oftewel de afschaffing van de slavernij. Dat is dus een goed moment om even écht bij deze Nederlandse geschiedenis stil te staan. Daarom bezoeken Smita, Jennifer en Jip de slavernij tentoonstelling in het Rijksmuseum.

In de tentoonstelling staan 10 personages centraal, die allemaal een rol hebben gespeeld binnen het systeem van slavernij. Het drietal zoekt allen een personage uit dat diepe indruk op hen maakt.

Musea Bekennen Kleur wordt mede mogelijk gemaakt door

Partners

Musea Bekennen Kleur © 2023.

ALL RIGHTS RESERVED.