Skip to content Skip to footer

Wat weet jij van het slavernijverleden van jouw stad of regio? Bijna overal vind je de sporen terug, als je maar goed genoeg én op de juiste plekken kijkt. Zo ook in Alkmaar, waar vloggers Ahmed en Bruno vandaag de eerste Nederlandse expositie bezoeken die over één specifieke plantage gaat: Plantage Alkmaar, in Suriname.

Ze spreken met conservatoren Mark Ponte en Christi Klinkert over het maken van deze tentoonstelling en spoiler alert dat was niet makkelijk. Er is weinig informatie te vinden in de archieven en als dat er al is, is het vaak geschreven vanuit het perspectief van de koloniale heersers. Hoe ga je dan te werk als conservator? Hoe belicht je de geschiedenis vanuit verschillende perspectieven? Je ziet het in de vlog!

Wist je dat Haribo snoepjes en rietsuiker onderdeel zijn van onze koloniale erfenis? Producten die we nu als doodnormaal zien, vinden hun wortels in ons koloniale verleden.

Het kolonialisme heeft onze fysieke, mentale en persoonlijke wereld gevormd en werkt nog steeds door in ons hedendaagse leven. Hoe dat precies zit ontdek je in de tentoonstelling ‘Onze koloniale erfenis’ in het Tropenmuseum. Vloggers Smita en Jip bezoeken in de vlog deze tentoonstelling

In deze vlog die onderdeel is van het kinderconvenant zijn de ervaringen, bevindingen en adviezen vastgelegd van leerlingen die de lessenreeks van Musea Bekennen Kleur hebben gevolgd. Op deze manier worden leerlingen, beleidsmakers uit de museale sector én kijkers van deze vlog beter in ‘De Kunst van het Doorgeven. Deze vlog is een onderdeel van het Audiovisueel Kinderconvenant de Kunst van het Doorgeven. Dit convenant bestaat uit een bijzondere driedelige podcast-serie ,een vlog en een uitgeschreven convenant.

Tekst: Guinevere Ras – fotografie: Les Adu   Wan odi-o wi de bari yu,Wan odi-o wi de bari yuW’alamala na wakaman,W’alamala kon mit’na wanWan odi wi de bari yuZodra het Fri Yeye vrouwenkoor zingend binnen komt wandelen in het studiecentrum van het Nationaal Archief, verstillen…

Sara de Monchy gaat samen met drie leerlingen uit groep 8 op zoek naar hun helden die nog niet in het museum staan. Van museumdocent Vara die bij het stadsmuseum werkt krijgen ze lessen uit de Kunst van het Doorgeven. De leerlingen leren zo meer over culturele diversiteit in relatie tot een museum.

Leerlingen Kimani, Loïs en Damir gaan in deze derde aflevering zelf aan de slag met hun eigen held. De held van Kimani is schrijver/activist Steve Biko. Loïs ziet in filosoof Spinoza een groot voorbeeld en hij is haar held. Damir vindt zijn eigen vader een grote held maar ook schrijver/vrijheidsstrijder Anton de Kom is een held. De leerlingen maken zelf een kunstwerk over hun held en presenteren die kunstwerken aan de klas.

Sara de Monchy gaat samen met drie leerlingen uit groep 8 op zoek naar hun helden die nog niet in het museum staan. Leerlingen Kimani, Loïs en Damir gaan in deze tweede aflevering met hun klas naar het museum.

Van museumdocent Vara die bij het stadsmuseum werkt krijgen ze lessen uit de Kunst van het Doorgeven. De leerlingen leren zo meer over culturele diversiteit in relatie tot een museum. Tijdens het museumbezoek bekijken ze foto’s van helden uit verschillende culturen. Herkennen ze zich terug in het museum? En waarom zijn hun grote helden nergens te zien in een museum?

Sara de Monchy gaat samen met drie leerlingen uit groep 8 op zoek naar hun helden die nog niet in het museum staan. Leerlingen Kimani, Loïs en Damir vertellen in deze eerste aflevering meer over wie ze zelf zijn en over de geschiedenis van hun gezin en familie.

Van museumdocent Vara die bij het stadsmuseum werkt krijgen ze lessen uit de Kunst van het Doorgeven. De leerlingen leren zo meer over culturele diversiteit in relatie tot een museum. Maar waarom zijn ‘hun grote’ helden nergens te zien in een museum?

Tekst: Guinevere Ras – Musea Bekennen Kleur, fotografie: Isaac Owusu / S.Terlage Op een zonnige donderdagmiddag in juni trapt Susan Lammers, algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Amersfoort, de vijfde reflectiesessie af. Aspha Bijnaar, directeur van Musea Bekennen Kleur, neemt de spreekwoordelijke…

We betalen in Nederland belasting om gemeenschappelijke voorzieningen als scholen, wegen, politie, ziekenhuizen te kunnen betalen. Maar wat als dit systeem gebruikt wordt om een gekoloniseerd gebied uit te buiten om met deze opbrengsten alleen het moederland te verrijken?

Vloggers Jennifer en Bruno duiken dieper in het koloniaal belasting verleden van Nederland in het Belasting & Douane Museum in Rotterdam! Want waar veel mensen maar weinig over weten is de onderdrukking, uitbuiting en slavernij die hiermee gepaard gingen. Tijd om hier verandering in te brengen!

Fotoverslag reflectiesessie Keti Koti DialoogTafel op 24 juni 2022 in het Nationaal Archief in Den Haag

Foto credit: @LesAdu

Fotoverslag tentoonstelling Kòrsou – Curaçao: Stemmen van toen, mensen van nu in het Nationaal Archief in Den Haag.

Foto credit: Musea Bekennen Kleur

Musea Bekennen Kleur wordt mede mogelijk gemaakt door

Partners

Musea Bekennen Kleur © 2023.

ALL RIGHTS RESERVED.