
Blog reflectiesessie 7: Laatste Fase

Welke woorden gebruiken we wel en welke niet in onze museumteksten en in gesprek met onze bezoekers en in welke context? Hierbij een (incomplete) lijst met woorden die gebruikt worden in de context van de tentoonstelling SAY IT LOUD.

Blog werkbezoek Curaçao

Audre Lorde is een revolutionaire zwarte feministe. Lorde’s poëzie werd in de jaren zestig zeer regelmatig gepubliceerd – in Langston Hughes ‘1962 New Negro Poets, VS; in verschillende buitenlandse bloemlezingen; en in zwarte literaire tijdschriften. Gedurende deze tijd was ze politiek actief in burgerrechten, anti-oorlogs- en feministische bewegingen. Haar eerste dichtbundel, The First Cities (1968), werd uitgegeven door de Poet’s Press en onder redactie van Diane di Prima, een voormalig klasgenoot en vriendin van Hunter College High School.

Blog reflectiesessie 5: In de spiegel kijken

Blog reflectiesessie 4:

Blog reflectiesessie 2: Luisteren om te begrijpen

Dit was Marley’s laatste single voor zijn dood op 11 mei 1981. Het vat zijn leven samen en waar hij voor stond in zijn liedjes: vrijheid en verlossing. Marley was een zeer spirituele zanger die hoop gaf aan de onderdrukten in zijn geboorteland Jamaica, en wiens boodschap zich verspreidde naar de Verenigde Staten en de rest van de wereld toen hij een ster werd.
Dit lied is ontleend aan het werk van de burgerrechtenactivist Marcus Garvey, die in een toespraak uit 1937 zei: “We gaan onszelf bevrijden van mentale slavernij, want terwijl anderen het lichaam kunnen bevrijden, kan niemand anders dan wijzelf de geest bevrijden.

In één van haar meest populaire en iconische liedjes beschrijft Simone openlijk haar wens dat ze wil weten hoe het is om in een wereld zonder racisme en segregatie te leven.
Muziek speelde een belangrijke rol tijdens de hoogtijdagen van het burgerrechtenactivisme in de VS in de jaren ’60. En met haar politiek geladen nummers werd Simone gezien als dé stem van de burgerrechtenbeweging.

Blog reflectiesessie 2: Luisteren om te begrijpen

Reflectiesessie: Keti Koti Tafel in de Nicolaïkerk, Utrecht.